Energiatehokkuustoimenpiteet, kuten aurinkoenergian hyödyntäminen, lämmityksen ja ilmanvaihdon säätäminen sekä LED-valaistukseen siirtyminen sekä valaistuksen ohjaaminen tuottavat taloyhtiölle merkittäviä taloudellisia säästöjä. Lisäksi ne parantavat asukkaiden asumisviihtyvyyttä. Ota artikkelista vinkit talteen energiatehokkuuden parantamiseksi!
Lämmitys ja ilmanvaihto muodostavat valtaosan energiankulutuksesta
Lämmitys ja ilmanvaihto ovat yleensä taloyhtiön suurimmat energiankuluttajat, joten niiden optimoiminen näkyy suorana säästönä taloyhtiön taloudessa. Kun lämpötila pysyy tasaisena ja sisäilma on raikasta ja terveellistä asukkaille, asumismukavuus on hyvällä tolalla. Älykäs ilmanvaihto optimoi itsensä tarpeen mukaan. Älykkään ilmanvaihdon avulla voidaan kesäkuumiin yrittää hakea helpostusta ohjaamalla tehostusta oikea-aikaisesti.
Näin lisäät lämmityksen ja ilmanvaihdon energiatehokkuutta:
1) Tarkista, että lämmitys toimii oikein ja pattereiden perussäädöt ovat kohdallaan.
2) Hyödynnä lämmityksen ajastamista tai optimointia, tarkista yleisten tilojen lämpötilat ja harkitse lämpötilojen laskemista yleisissä tiloissa ja asunnoissa 1–2 asteella.
3) Huolehdi, että kallis lämmitysenergia ei vuoda huonon lämpöeristyksen vuoksi, vaan erityisesti ikkunat on tiivistetty asianmukaisesti. Tuloilmaventtiileitä ei kuitenkaan saa tukkia.
4) Tarkista yläpohjan lämmöneristyksen kunto, jotta lämpö ei karkaa yläpohjan kautta. Toteuta lisäeristys lisäämällä uutta eristysmateriaalia entisen päälle tai asenna tilalle kokonaan uusi eriste.
5) Tarkista ilmanvaihdon toimivuus ja vaihda suodattimet säännöllisesti.
6) Nykylaitteet kuluttavat vähemmän energiaa ilmanvaihdosta tinkimättä, joten tarkista laitteiston kunto ja ilmanvaihdon suunnittelu. Ilmanvaihdon tulisi jakautua tasaisesti eri tiloihin.
Energiatehokas valaistus palvelee myös asukkaiden tarpeita
Valaistussuunnitelman läpikäynti on tärkeä osa valaistuksen optimointia. Sen avulla nähdään, millaisia valaistustarpeita taloyhtiössä todella on eikä liiallista valaistusta kohdistu paikkoihin, joissa sitä ei tarvita tai jotka eivät palvele asukkaiden tarpeita.
Näillä vinkeillä pienennät valaistuksen energiankulutusta:
1) Vaihda perinteiset hehku- ja halogeenilamput LED-lamppuihin. Säästät energian lisäksi muissa kustannuksissa, sillä LED-lamppujen käyttöikä on pidempi.
2) Liiketunnistimen avulla valot syttyvät automaattisesti yleisiin tiloihin ja valot eivät ole päällä turhaan.
3) Säädä valaistuksen voimakkuutta ja säästä energiaa himmentimien avulla.
Aurinkoenergia on kestävä energiatehokkuusratkaisu taloyhtiölle
Aurinkoenergia on päästötön ja uusiutuva energiamuoto. Sitä käyttämällä taloyhtiö voi vähentää riippuvuuttaan fossiilisista polttoaineista ja säästää energiakustannuksissa. Sähkön hinnan lisäksi säästyvät sähkön siirtomaksu, arvonlisävero sekä sähkövero.
Perustamalla energiayhteisön taloyhtiö voi käyttää aurinkopaneeleilla tuotettua sähköä kiinteistön yleisten tilojen lisäksi myös asunnoissa. Yhteisenä taloyhtiön ja sen asukkaiden hankkeena aurinkosähköjärjestelmä voi edistää yhteisöllisyyttä ja luoda jaettua vastuunottoa energiankulutuksesta ja siten kannustaa käyttämään energiaa säästeliäästi.
Samalla kun asumisen kokonaispäästöt laskevat, taloyhtiö voi myydä aurinkosähkön ylijäämän takaisin sähkömarkkinoille. Aurinkovoima lisää taloyhtiön energiaomavaraisuutta, ja sen käytöllä on mahdollista kasvattaa kiinteistön arvoa. Tulevaisuuteen suuntaavana investointina se viestii nykyaikaisesta ja aikaansa seuraavasta taloyhtiöstä. Aurinkovoimalan perustamiseen voi saada ARA-avustusta, kun asuinrakennuksen energiatehokkuus paranee riittävästi aurinkoenergiaa käyttämällä. Vatajankoski tarjoaa omille sähköverkkoasiakkailleen ohjeen pientuotannon aloittamiseen.
Energiankäytön mittaaminen on tärkeä osa energiatehokkuutta
Energiankulutusta mittaamalla ja seuraamalla taloyhtiössä voidaan tunnistaa suurimmat energiakulutuksen pisteet ja tehdä päätökset energiatehokkuustoimista faktoihin perustuen. Jos nykytilanne on hyvä, datan seuraaminen ja hyödyntäminen tuo kulutukseen kaukonäköisyyttä. Seurannan avulla energiatehokkuudelle voi asettaa myös tavoitteita.
Lämmityksessä haasteena on usein oikea-aikaisuus. Säästöt syntyvät silloin, kun toimenpiteitä ei tehdä kellonajan vaan todellisen tarpeen mukaan. Datan avulla voidaan seurata lämpötilan lisäksi ilman hapekkuutta sekä kosteutta ja toimintoja tehostetaan vasta silloin, kun on tarve. Kun tekoäly ohjaa sekä lämmitystä- että ilmanvaihtoa saavutetaan parhaat hyödyt.
Kiinnostuitko energiatehokkuusratkaisuista? Me Vatajankoskella voimme auttaa taloyhtiötäsi lisäämään energiatehokkuutta ja pienentämään energiakustannuksia ja ilmastopäästöjä pysyvästi yllä mainittujen lisäksi monilla muilla keinoilla Lue lisää Energiakumppanuudesta ja pyydä maksuton kartoitus!